22 maja 2017

Kuchcik #10: Zapiekanka z kaszy jęczmiennej


Coraz więcej czy to w internecie, czy w telewizji, słyszymy o tym jak bardzo źle się odżywiamy. Sugerują nam, że jesteśmy grubi, leniwi, przez co mamy kompleksy. W większości muszę przyznać rację, od czasu świąt Bożego Narodzenia, nie jadłam za zdrowo. Podsumowując postanowiłam to zmienić, efekty widać, np. mam teraz więcej energii, śpię lepiej. Wracając do lenistwa, ile razy nie chciało Ci się stać przy garach? Z tym daniem nie musisz spędzić dwóch czy nawet godziny podczas przygotowywania. Nie wierzysz? Przekonaj się sama! :)  

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 


Składniki:

* kasza jęczmienna 200 g
* puszka kukurydzy
* puszka groszku
* dwie marchewki
* kiełbasa drobiowa - według uznania
* ser tarty 20 dag
* przyprawy - według uznania


Sposób przygotowania:

1. Przygotować kaszę według przepisu na opakowaniu.

2. W między czasie przygotować żaroodporne naczynie i wysmarować je masłem.

3. Pokroić kiełbasę i marchewkę w kostkę, zaś kukurydzę i groszek odlać z zalewy.

4. Ugotowaną kaszę wyłożyć do naczynia, dodać pozostałe składniki, posypać serem i doprawić według uznania.

5. Wstawić do piekarnika na 180 stopni na 15 minut. 


Proste, szybkie, a przy tym zdrowe!

 Smacznego! :*

Podoba Ci się takie danie? Chcesz więcej moich pomysłów, daj znać w komentarzu! :)

Buziaki! :*
UDOSTĘPNIJ TEN POST

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.