5 września 2015

Kuchcik #2: Brzoskwiniowy ślimak czyli ciasto z brzoskwiniami.


Podróże kształcą i dobrze wie o tym każdy z nas. 
Nie tylko poznajemy nowych ludzi, podziwiamy widoki czy przeżywamy niesamowite przygody. To także odkrywanie nowych smaków i kosztowanie potraw, o których wcześniej nigdy się nawet nie słyszało. I dlatego przychodzę do Was z ciastem, którego pewnie nie widzieliście. Moja ciocia takie zrobiła, od razu wzięłam od niej przepis i przekazuje go dla Was.
Składniki:

- 500 g brzoskwiń
- 100 g cukru 
- 200 g miękkiego masła 
- 400 g mąki
- 250 g jogurtu 
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 paczka cukru wanilinowego


Wykonanie: 

#Ciasto: Mąkę wrzuć do miski, dodaj odrobinę soli, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i nie zapomnij także o maśle. Następnie mieszając dodaj jogurt. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Dodaj więcej mąki, jeśli poczujesz taką konieczność. Później rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm i długość ok 30 cm. Pokrój je na paski o szerokości 7-8 cm.


         


Do środka każdego paska ułóż blisko siebie brzoskwinie. Następnie posyp je cukrem i zawiń wszystko.



Włóż ‚kiełbaski’ do natłuszczonej tortownicy (26 cm). Wsadź ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30-40 minut.


Na sam koniec wystarczy udekorować odrobiną cukru pudru i gdy ciasto jest jeszcze lekko ciepłe, podać je gościom.







Z reszty ciasta, zrobiłam bułeczkę, która ledwo uszła z życiem przy zdjęciach. Mój mały łakomczuszek chciał ją zjeść. Zaraz po zdjęciach już jej nie było :)



 Smacznego! :*








7 komentarzy:

  1. Przepis nie wydaje się trudny,z chęcią wypróbuję bo naprawdę ciasto wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pewnie nieraz siegne po twoj przepis wyglada pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis jest dość prosty , czyli coś dla mnie :) hehe ale tak poważnie jak na tak łatwe przygotowanie efekt końcowy jest spektakularny , ciasto wygląda przepięknie już czuję ten wspaniały aromat brzoskwiń mmm...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, musi być pyszne <3 a przepis bardzo prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię piec i próbować nowych przepisów. Ciasto moim zdaniem proste w wykonaniu i wygląda rewelacyjnie (pewnie tak samo smakuje :)).
    Bardzo chętnie wkrótce sama upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z pewnością wypróbuję!!!! wygląda super, a smakuje pewnie jeszcze lepiej!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super prosty przepis, a ciasto wygląda uroczo

    OdpowiedzUsuń