13 października 2015

Kuchcik #3: Zupa Neapolitanka


 Neapolitanka jest to lekka i przepyszna zupa. Jest ona bez mięsna. To lecimy, potrzebujemy do zrobienia jej takich składników jak:

Składniki: 

* 2 kostki bulionowe (warzywne)
* 2 serki topione kremowe (po 30g)
* 1/2 szklanki śmietany 12-proc.
* biała część pora (ja daje cały-z zielona częścią)
* 1/2 pęczka natki pietruszki (ja nie dałam, u mnie nikt jej nie lubi)
* 4 kromki pszennego pieczywa tostowego (można zastąpić to ziemniakami czy też makaronem- według uznania)
* 1/2 łyżeczki masła
* sól, pieprz, inne przyprawy (według uznania)


Wykonanie: 

Sposób przygotowania tej zupy, jest banalnie prosty. Mianowicie trzeba: 

1. Rozpuść kostki bulionowe w litrze wrzątku. 
2. Włóż serki topione (stale mieszając) i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, kiedy się rozpuszczą. Rozdrobnij je za pomocą blendera. 
3. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem, jeżeli uznasz, że jest to konieczne.
4. Posiekaj umytą natkę pietruszki oraz por i podawaj zupę posypaną natką oraz porem.
5. Jako dodatek podawać chleb tostowy, pokrojony w kwadraty i "podsuszony" z dodatkiem masła.


* Ja dodaje czasami ziemniaki lub makaron by zupa była bardziej syta. 







Smacznego! :*

3 komentarze:

  1. Rzeczywiście wykonanie zupy nie jest trudne,nigdy nie miałam okazji wypróbować tego przepisu więc czas nadrobić zaległości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow !super łatwy i szybki przepis trzeba jak najszybciej wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szybki przepis trzeba wypróbować

    OdpowiedzUsuń