Szukasz pomysłu na niedzielny obiad? Przychodzę z przepyszna wersją kremu z brokułami i klopsikami na ostro. Krem to idealna alternatywa dla niejadka "zielonego" takiego jak mój syn. Wiktor nie lubi brokułów w zupie, to wpadłam na pomysł by je zmiksować i przez to, że nie widzi ich w zupie, to zjadł z wielką przyjemnością. Można? Można. Zdrowo chociażby! :)
Krem z brokułów z mięsnymi kulkami
Składniki na zupę
500 g brokułów
średniej wielkości cebula
średnia marchewka lub dwie małe
100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% lub 150 ml jogurtu naturalnego
500 ml wywaru mięsnego lub warzywnego
2 łyżki masła
sól, pieprz
- Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Łodygi obrać i pokroić na małe kawałki.
- Cebulę i marchewkę obrać, następnie pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle. Dodać brokuły i wywar. Gotować ok. 15- 20 minut pod przykryciem.
- Z zupy wyciągnąć parę różyczek brokułu do dekoracji. Całość zmiksować blenderem. Dodać śmietanę/jogurt naturalny. (Uwaga! Może się on zważyć.) Najbardziej kremową konsystencję uzyskamy jednak używając śmietany 30%. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie innymi przyprawami według gustu i smaku. Zupę rozlać do talerzy. Przyozdobić różyczkami brokułu oraz natką pietruszki.
Uwaga: Brokuły świeże można zastąpić mrożonymi, mając jednak możliwość wyboru, zawsze wybierajmy świeże warzywa.
Składniki na mięsne kulki
400 g mięsa mielonego z piersi indyka
1 mała cebulka
1 jajko
pół bułki czerstwej
szklanka mleka
2 ziemniaki ugotowane
sól, pieprz, papryka chili mielona (pieprz Cayenne)
- Ugotowane ziemniaki rozgnieść, najlepiej widelcem. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Bułkę maczamy w mleku. Potem do niej dodać ziemniaki, cebulkę oraz jajko.
- Dodać mięso i doprawić przyprawami, wszystko razem połączyć, mieszając. Następnie formujemy kuleczki. Dokładnie tak samo jak zwykłe klopsiki, tylko ciut mniejsze.
- Smażyć na oleju/oliwie z oliwek do zarumienia.
Smacznego :*
Wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńChetnie spróbuje
OdpowiedzUsuń