Pysznych babeczek nigdy dość, prawda? Przynajmniej u nas;) Wspominałam już o tym zapewne nie raz. Musisz mi wybaczyć, jeśli się powtarzam: babeczki to jedne z naszych ulubionych wypieków. Świetne do ciepłej herbaty, czy w ramach deseru po obiedzie ... nawet jako poczęstunek dla gości są idealne! Robię je w różnej postaci, dosłownie ze wszystkim, co tylko można dostać. Tym razem – pieguski z czekolady :)
Pieguskowe babeczki
Składniki
* 250 g dobrej mąki pszennej lub razowej
* 100 g cukru trzcinowego
* 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki soli
* szklanka mleka
* 40 ml oleju lub oliwy z oliwek
* 2 jajka
* ok. 100 g posiekanej czekolady według uznania - u nas gorzka
Sposób przygotowania
1. Do jednej miski wrzucić suche składniki (mąkę,cukier,proszek do pieczenia łyżeczkę sody) i dokładnie wymieszać.
2. Do drugiej miski dać mokre składniki (mleko,olej lub oliwa,jaja) również dokładnie wymieszać.
3. Wszystko ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać(mokre i suche składniki).
4. Następnie czekoladę zetrzeć na grubych oczkach. Podzielić na dwie części - do dekoracji oraz do ciasta.
5. Rozgrzać piekarnik do 175°C.
6. Potem do każdej z foremek wlać po 2-3 łyżki ciasta. Po tym udekorować wiórkami z czekolady.
7. Następnie wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut lub gdy zaczną nabierać lekko brązowego koloru.
Smacznego! :*
Podoba Ci się takie danie? Chcesz więcej moich pomysłów, daj znać w komentarzu! :)
Buziaki! :*
Pewnie ze chce ale najpierw ide na kawe i puegusy tkacz ewe
OdpowiedzUsuńProszę bardzo! Drzwi szeroko otwarte! Zapraszam :)
UsuńCiekawa jestem skąd macie takie prostokątne foremki?
OdpowiedzUsuńOne były dołączone do jakiegoś gotowca. Dostałam je od mamy, bo ona nie lubi tego typu foremek. Z tego co mówiła, to w DrOetker są.
UsuńPysznie wyglądają.Razem z córkami robiłyśmy takie babeczki z proszku Dr.Oetkera:-)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
Usuń