18 września 2018

Kuchcik #19: Fetowany brokuł

                           
Niestety ostatnio będąc w szpitalu stwierdzono u mnie między innymi insulino oporność. Nie jest to cała diagnoza, reszta to już strefa prywatna. Ale do sedna.. W związku z tą diagnozą muszę zmienić swoje nawyki żywieniowe, dlatego też na blogu będą się pojawiały przepisy kierowane tabelkami Indeksu Glikemicznego. Mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu i kiedyś je wypróbujesz :)

Fetowany Brokuł



Składniki
- 1 brokuł
- 5-6 mini kostek sera typu feta
- ziarna dyni, słonecznika i orzechy włoskie (wszystkiego razem ok. 100 g)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku (wycisnąć) 
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól do smaku


 Sposób przygotowania

1. Brokuł pokroić na drobne różyczki i podgotować na półtwardo (ok. 5 min). Orzechy drobno posiekać. 

2. Ziarna słonecznika, dyni i orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni do złotego koloru. 

3. Ugotowany brokuł przełożyć na talerz wraz z uprażonymi ziarnami i orzechami. 

4. Do jogurtu dodaj przyprawy i przeciśnięty czosnek. 

5. Następnie wszystko razem wymieszać z sosem.

Smacznego :*


11 komentarzy: