Niestety ostatnio będąc w szpitalu stwierdzono u mnie między innymi insulino oporność. Nie jest to cała diagnoza, reszta to już strefa prywatna. Ale do sedna.. W związku z tą diagnozą muszę zmienić swoje nawyki żywieniowe, dlatego też na blogu będą się pojawiały przepisy kierowane tabelkami Indeksu Glikemicznego. Mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu i kiedyś je wypróbujesz :)
Fetowany Brokuł
Składniki
- 1 brokuł
- 5-6 mini kostek sera typu feta
- ziarna dyni, słonecznika i orzechy włoskie (wszystkiego razem ok. 100 g)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku (wycisnąć)
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól do smaku
Sposób przygotowania
1. Brokuł pokroić na drobne różyczki i podgotować na półtwardo (ok. 5 min). Orzechy drobno posiekać.
2. Ziarna słonecznika, dyni i orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni do złotego koloru.
3. Ugotowany brokuł przełożyć na talerz wraz z uprażonymi ziarnami i orzechami.
4. Do jogurtu dodaj przyprawy i przeciśnięty czosnek.
5. Następnie wszystko razem wymieszać z sosem.
Smacznego :*
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki :) dziekuje za pomysl, skorzystam :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńBrokuł i ser feta uwielbiam, więc dlaczego nie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna nazwa dla tej potrawy. Lubię zdrową kuchnię, ale brokuła mniej. Niemniej będę zaglądać.
OdpowiedzUsuńOj coś ostatnio jest to choroba bardzo częsta :/.
OdpowiedzUsuńZdrówka życzę! :*
Wypróbuję. Uwielbiam brokuł
OdpowiedzUsuńuwielbiam orzeszki w sałatkach :)
OdpowiedzUsuńw sam raz, smaczna sałatka do pracy
OdpowiedzUsuńsuper połączenie :D
OdpowiedzUsuńKocham !
OdpowiedzUsuń