Lista produktów, które warto włączyć do diety na jesienne dni:


Oliwa z oliwek

Najlepiej sięgnąć po oliwę z oliwek extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia, która nadaje się do jedzenia na surowo. Idealna jako baza do dressingów sałatkowych. Mmm.. Pycha! 
 Tłuszcz dobrej jakości to podstawa jesiennej diety.
Gruszki

To często niedoceniane owoce, a tymczasem stanowią kopalnię właściwości odżywczych. Jesienią szczególnie ważna jest obecność w tych owocach jodu, który nie tylko pozytywnie wpływa na problemy z tarczycą, ale także wspiera naturalną odporność. Mało kto wie, że gruszki – jako jedne z nielicznych owoców, gdyż głównym źródłem tego pierwiastka są ryby morskie – zawierają jod. 
Żal nie skorzystać w czasie, kiedy owoce te są najsłodsze!
Dynia

Podobnie jak z sezonu na gruszki, powinniśmy korzystać z sezonu na dynię. Ma działanie odkwaszające, a osoby dbające o linię ucieszy fakt, że dodatkowo wspomaga odchudzanie, gdyż jest całkowicie pozbawiona sodu. Na dynię powinni jednak uważać diabetycy, gdyż posiada ona wysoki poziom cukrów.
Figi

Te egzotyczne owoce, zwłaszcza w postaci suszonej, to skarbnica ważnych dla naszego organizmu wartości odżywczych. Od wapnia, przez potas i magnez, aż po błonnik. Taka mieszanka minerałów i składników wzmacnia kości, obniża ciśnienie i pomaga zwalczać stres, a także wspiera pracę mózgu i układu trawiennego. 

Co warto spróbować w diecie z wykorzystaniem tych owoców?
Mikstura z mleka i fig to dobry oręż w walce z przeziębieniem. 2-3 figi wystarczy zalać szklanką mleka i zagotować. Tak przygotowany napój pić dwa razy dziennie.
Czarnuszka

Czarnuszka to mniej popularna przyprawa, która ma właściwości rozgrzewające, dlatego jest warto sięgnąć po nią w okresie jesiennym. Nie tylko wspomaga proces czyszczenia organizmu z toksyn, ale także wspomaga układ odpornościowy, ułatwiając przyswajanie składników odżywczych oraz działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Więcej o Czarnuszce będzie w oddzielnym poście.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...