Lista produktów, które warto włączyć do diety na jesienne dni:
Oliwa z oliwek
Najlepiej sięgnąć po oliwę z oliwek extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia, która nadaje się do jedzenia na surowo. Idealna jako baza do dressingów sałatkowych. Mmm.. Pycha!
Tłuszcz dobrej jakości to podstawa jesiennej diety.
Tłuszcz dobrej jakości to podstawa jesiennej diety.
Gruszki
To często niedoceniane owoce, a tymczasem stanowią kopalnię właściwości odżywczych. Jesienią szczególnie ważna jest obecność w tych owocach jodu, który nie tylko pozytywnie wpływa na problemy z tarczycą, ale także wspiera naturalną odporność. Mało kto wie, że gruszki – jako jedne z nielicznych owoców, gdyż głównym źródłem tego pierwiastka są ryby morskie – zawierają jod.
Żal nie skorzystać w czasie, kiedy owoce te są najsłodsze!
Żal nie skorzystać w czasie, kiedy owoce te są najsłodsze!
Dynia
Podobnie jak z sezonu na gruszki, powinniśmy korzystać z sezonu na dynię. Ma działanie odkwaszające, a osoby dbające o linię ucieszy fakt, że dodatkowo wspomaga odchudzanie, gdyż jest całkowicie pozbawiona sodu. Na dynię powinni jednak uważać diabetycy, gdyż posiada ona wysoki poziom cukrów.
Figi
Te egzotyczne owoce, zwłaszcza w postaci suszonej, to skarbnica ważnych dla naszego organizmu wartości odżywczych. Od wapnia, przez potas i magnez, aż po błonnik. Taka mieszanka minerałów i składników wzmacnia kości, obniża ciśnienie i pomaga zwalczać stres, a także wspiera pracę mózgu i układu trawiennego.
Co warto spróbować w diecie z wykorzystaniem tych owoców?
Mikstura z mleka i fig to dobry oręż w walce z przeziębieniem. 2-3 figi wystarczy zalać szklanką mleka i zagotować. Tak przygotowany napój pić dwa razy dziennie.
Co warto spróbować w diecie z wykorzystaniem tych owoców?
Mikstura z mleka i fig to dobry oręż w walce z przeziębieniem. 2-3 figi wystarczy zalać szklanką mleka i zagotować. Tak przygotowany napój pić dwa razy dziennie.
Czarnuszka
Czarnuszka to mniej popularna przyprawa, która ma właściwości rozgrzewające, dlatego jest warto sięgnąć po nią w okresie jesiennym. Nie tylko wspomaga proces czyszczenia organizmu z toksyn, ale także wspomaga układ odpornościowy, ułatwiając przyswajanie składników odżywczych oraz działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Więcej o Czarnuszce będzie w oddzielnym poście.
o czarnuszce jeszcze nie slyszalam ale dobrze wiedziec :)
OdpowiedzUsuń