Lato pełną parą, temperatury coraz większe. Co prawda wczoraj były imieniny Anny i Hanny. Z tego co wiem, to wtedy się mówi, że po "Anki i Hanki są zimne poranki" - czy tak będzie, zobaczymy.. Jak na razie się na to nie zapowiada. Wiadomo, że w taki upał nie da się stać przy garach i potem jeść ciepły obiad. Dlatego też mam dla Was przepis jak widać po zdjęciach sprawdzony i pyszny, na chłodnik. Moim zdaniem jest to niezłe rozwiązanie na upalne dni. Zapraszam! :)

Chłodnik Ogórkowy


Składniki:

* ogórki (mogą być gruntowe, korniszone czy szklarniowe - według uznania) - 2szt.
* kostka bulionowa (najlepiej drobiowa, wołowa też się nada) - 1szt.
* jogurt typu greckiego (na 250ml bulionu 250g jogurtu) - 500ml
* koperek - 1 pęczek
* szczypior - 1 pęczek
* sok z cytryny (na 250ml bulionu 1-2łyżeczki)
* sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Ogórki obierz , zetrzyj na tarce. Koperek i szczypior pokrój drobno.
2. Przygotuj warzywny bulion - zagotuj 250 ml wody i rozpuść w niej kostkę rosołową. Wystudź.
3. Jogurt połącz z bulionem i dokładnie wymieszaj.
4. Ogórki, koperek i szczypior dodaj do bulionu z jogurtem. Ponownie wymieszaj.
5. Całość dopraw sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem i solą. Zupę wstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną.


Smacznego! :* 


Jak skorzystacie z mojego przepisu pochwalcie się na facebooku oznaczając nas @Viktolandia - wpadnę do Was, polajkuję i skomentuję! :) 

2 komentarze:

  1. Prosty i szybki sposób na coś pysznego :-) super ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszelakie chłodniki latem ^^ choć ostatnio najchętniej sięgam po te pomidorowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...