Neapolitanka jest to lekka i przepyszna zupa. Jest ona bez mięsna. To lecimy, potrzebujemy do zrobienia jej takich składników jak:
Składniki:
* 2 kostki bulionowe (warzywne)
* 2 serki topione kremowe (po 30g)
* 1/2 szklanki śmietany 12-proc.
* biała część pora (ja daje cały-z zielona częścią)
* 1/2 pęczka natki pietruszki (ja nie dałam, u mnie nikt jej nie lubi)
* 4 kromki pszennego pieczywa tostowego (można zastąpić to ziemniakami czy też makaronem- według uznania)
* 1/2 łyżeczki masła
* sól, pieprz, inne przyprawy (według uznania)
Wykonanie:
Sposób przygotowania tej zupy, jest banalnie prosty. Mianowicie trzeba:
1. Rozpuść kostki bulionowe w litrze wrzątku.
2. Włóż serki topione (stale mieszając) i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, kiedy się rozpuszczą. Rozdrobnij je za pomocą blendera.
3. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem, jeżeli uznasz, że jest to konieczne.
4. Posiekaj umytą natkę pietruszki oraz por i podawaj zupę posypaną natką oraz porem.
5. Jako dodatek podawać chleb tostowy, pokrojony w kwadraty i "podsuszony" z dodatkiem masła.
* Ja dodaje czasami ziemniaki lub makaron by zupa była bardziej syta.
Smacznego! :*
Rzeczywiście wykonanie zupy nie jest trudne,nigdy nie miałam okazji wypróbować tego przepisu więc czas nadrobić zaległości ;)
OdpowiedzUsuńWow !super łatwy i szybki przepis trzeba jak najszybciej wypróbować :)
OdpowiedzUsuńszybki przepis trzeba wypróbować
OdpowiedzUsuń