Podróże kształcą i dobrze wie o tym każdy z nas.
Nie tylko poznajemy nowych ludzi, podziwiamy widoki czy przeżywamy niesamowite przygody. To także odkrywanie nowych smaków i kosztowanie potraw, o których wcześniej nigdy się nawet nie słyszało. I dlatego przychodzę do Was z ciastem, którego pewnie nie widzieliście. Moja ciocia takie zrobiła, od razu wzięłam od niej przepis i przekazuje go dla Was.
Składniki:
- 500 g brzoskwiń
- 100 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 400 g mąki
- 250 g jogurtu
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 paczka cukru wanilinowego
Wykonanie:
#Ciasto: Mąkę wrzuć do miski, dodaj odrobinę soli, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i nie zapomnij także o maśle. Następnie mieszając dodaj jogurt. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Dodaj więcej mąki, jeśli poczujesz taką konieczność. Później rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm i długość ok 30 cm. Pokrój je na paski o szerokości 7-8 cm.
Do środka każdego paska ułóż blisko siebie brzoskwinie. Następnie posyp je cukrem i zawiń wszystko.
Włóż ‚kiełbaski’ do natłuszczonej tortownicy (26 cm). Wsadź ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30-40 minut.
Na sam koniec wystarczy udekorować odrobiną cukru pudru i gdy ciasto jest jeszcze lekko ciepłe, podać je gościom.
Z reszty ciasta, zrobiłam bułeczkę, która ledwo uszła z życiem przy zdjęciach. Mój mały łakomczuszek chciał ją zjeść. Zaraz po zdjęciach już jej nie było :)
Smacznego! :*
Przepis nie wydaje się trudny,z chęcią wypróbuję bo naprawdę ciasto wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńpewnie nieraz siegne po twoj przepis wyglada pysznie ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest dość prosty , czyli coś dla mnie :) hehe ale tak poważnie jak na tak łatwe przygotowanie efekt końcowy jest spektakularny , ciasto wygląda przepięknie już czuję ten wspaniały aromat brzoskwiń mmm...
OdpowiedzUsuńMniam, musi być pyszne <3 a przepis bardzo prosty :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię piec i próbować nowych przepisów. Ciasto moim zdaniem proste w wykonaniu i wygląda rewelacyjnie (pewnie tak samo smakuje :)).
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie wkrótce sama upiekę :)
Z pewnością wypróbuję!!!! wygląda super, a smakuje pewnie jeszcze lepiej!!!!
OdpowiedzUsuńSuper prosty przepis, a ciasto wygląda uroczo
OdpowiedzUsuń